Ez történt


A Fesztiválzenekar válasza Kovács Gézának (Vita – 5. rész)

2004. 01. 28.


Kovács Géza, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, Énekkar és Kottatár Kht. ügyvezető igazgatója a Népszabadság január 24-i számában a tények elferdítésével vádolta Fischer Ivánt, de bizonyítékként egyetlen adatot sem közölt a Nemzeti Filharmonikusok költségvetéséről.


Fischer Iván, a BFZ zeneigazgatója pontos számokat idézett, hiteles forrásokból. A Népszabadság 2003. október 15-i számában publikált, forrásként az intézményt fenntartó Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma sajtóosztályát megjelölő információja szerint a Nemzeti Filharmonikusok 2003-ban 1,89 milliárd forint támogatást kapott. A Budapesti Fesztiválzenekar (és Kottatár) a 2003-as évben a fővárostól és a kulturális tárcától összesen 638,6 millió forint támogatásban részesült.
Sem a mostani polémiában, sem korábban nem minősítettük „túl soknak” a Nemzeti Filharmonikusok 1,89 milliárdos támogatását. Mindössze annak a meggyőződésünknek adtunk és adunk hangot, hogy a két nemzeti zenekar támogatása közötti jelentős aránytalanság indokolatlan és káros. A „nemzeti zenekar” megjelölést egyébként Görgey Gábor kulturális miniszter használta először (lásd az MTI 2003. május 8-i közleményét), amikor a BFZ is bekerült a „külön soron” támogatott nemzeti intézmények közé.


Mi, akik a Budapesti Fesztiválzenekarnál dolgozunk, nem keressük a konfliktust művésztársainkkal, a Nemzeti Filharmonikusokkal. A két, hasonló feladatokat ellátó nemzeti zenekar támogatása között fennálló súlyos aránytalanság ugyanakkor olyan közügy, amit szóvá kell tennünk, mert ez ellehetetleníti munkánkat és azt, hogy a nemes versengés kizárólag a zenéről szóljon.


Körner Tamás,
a Budapesti Fesztiválzenekar (és Kottatár) igazgatója

Ezzel a reagálással szerkesztőségünk lezárja ezt a vitát.


(Népszabadság)


A Vita további részei:


100 évesek vagyunk