Ez történt


A csodafa – Mese és zene, könyvben és lemezen

2008. 06. 05.


Látszatra épp olyan, mint egy átlagos mesekönyv, no persze a nagyon igényes fajtából. Keményfedeles a borítója, viszonylag nagyalakú, nem is túl vaskos, ami azt sejteti, hogy elsősorban az óvodás, kisiskolás korosztályhoz kíván szólni.


Mégis, ahogy az ember lapozgatni kezdi – korra való tekintet nélkül -, az ujjpercekből valami különös, kellemesen bizsergető érzés bukkan elő. Olyasmi, amit azon ritka alkalmakkor érez a könyv- és meserajongó olvasó, ha a szöveg és a kép együttese papíron túli harmóniává áll össze. Csengő-bongó, zengő és zsongó harmóniává, mely a könyvhöz tartozó CD-n hangokat ölt, s a Nemzeti Filharmonikusok előadásában nemcsak Marianne Poncelet szövegét, az év illusztrátorának választott Takács Mari gyönyörűséges rajzait, hanem Orbán György A csodafa című szimfonikus meséjét is életre kelti, melyet a zeneszerző az együttes felkérésére komponált a belga írónő meséjére. „Ha megszólal egy muzsika, és becsukod a szemed, különös képek jelennek meg. De nem biztos, hogy le is tudnád rajzolni ezeket a képeket. Vagy ha mégis, hiába mutatod meg valakinek, nem azt fogja látni, amit te hallottál. Furcsa, ugye?” – szól Mácsai Pál narrátori hangja a CD-ről, hogy a gyerekek azután se maradjanak egyedül a kertésszel, a varázslatos muzsikával és a csudaszép rajzokkal, miután befejeződött a csodafa története. Mesélve magyaráz, s miközben a csodafa koronája zeng a csiviteléstől, a levelei között pillangók repdesnek, a törzse körül pedig gyerekek rohangálnak, szép lassan lombkoronástól, ágastól, törzsestől és gyökerestől szárnyaló muzsikává alakul a csukott szem mögött felsejlő képeken. S hogy mi lesz a kertésszel? Megmarad annak, ami: csodát teremtő művésznek, ha tetszik, bűvésznek, aki a mese végére büszkén néz önálló életre kelt alkotására. Éppúgy, ahogy egy komponista gondosan dédelgetett és táplált, kiröppenő zeneművére.


A könyv és a CD a június 5-én kezdődő Ünnepi Könyvhét egyik érdekes színfoltjának ígérkezik. 8-án, vasárnap délután 2 órától az érdeklődők a Magyar Rádió Vörösmarty téri pódiumbeszélgetésén megismerkedhetnek többek között az erre az alkalomra Budapestre látogató belga írónővel, valamint a könyv illusztrátorával, akik 3 órától dedikálják művüket a Csimota Kiadó pavilonjánál.


Csimota Kiadó, Nemzeti Filharmonikusok
50 oldal, 3900 Ft


5-ből 5 csillag


Csejtei Orsolya
(Pesti Műsor, 2008. június 5.)

100 évesek vagyunk