A 2022/23-as évad bérletei

Bérleteinket, hangversenyeinket tartalmazó füzetünket itt olvashatják:

Bérlet- és jegyvásárlás: 2022. július 1-től

Kocsis bérlet
Müpa, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
A Nemzeti Filharmonikusok Kocsis bérlete olyan színes és gazdag, amilyen egykori művészeti vezetőjének érdeklődése volt.
Vojciech Kilar Orawája a 20., Chopin f-moll zongoraversenye a 19. századi lengyel zene egy-egy izgalmas fejezetét képviseli, Dvořák Újvilág-szimfóniája a cseh romantika megunhatatlan slágere. A pazar virtuozitású Ingrid Flitert Kocsis Zoltán hajdani mentoráltjaként zártuk szívünkbe, Krzysztof Urbański számára a műsor lengyel része: anyanyelv. Massenet Werthere, a francia romantika német témát feldolgozó remeke különleges csemege: egész estét betöltő operaprodukció a zenekar műsorán, olyan nemzetközi sztárokkal, mint a címszerepben pódiumra lépő Tassis Christoyannis, a francia operarepertoárban különösen otthonos Vashegyi György vezényletével. Az amerikai Lawrence Foster személyében korunk világszerte megbecsült karmester-nagyságát üdvözölhetjük. Koncertjének Enescu–Rózsa–Csajkovszkij-műsora az ínyencek és a slágerkedvelők igényeit egyaránt kielégíti, a két szólista, Baráti Kristóf és Várdai István pedig a karmester rangjához méltó színvonalat szavatol. A csodafuvolás, Emmanuel Pahud Káli Gábor vezényelte fellépése a francia zene különlegességeiből válogat – a második rész páratlanul népszerű Berlioz-művét, a Fantasztikus szimfóniát Satie-, Poulenc-, Saint-Saëns- és Chaminade-ritkaságok előzik meg.
Bővebben...
Kobayashi bérlet
Müpa, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
Kobayashi bérletével a Nemzeti Filharmonikusok olyan muzsikusi erényekre irányítják a zenehallgató figyelmét, mint a szenvedély, a délszaki életkedv, a felfedező hajlam és a sokoldalúság.
Verdi Trubadúrja a temperamentumos Carlo Montanaro vezényletével, világsztár énekesek tolmácsolásában forró pillanatokat ígér, a zenekar Itáliát középpontba állító Cherubini–Paganini–Mendelssohn-estje Sergei Krylov bravúros hegedülésével és Farkas Róbert formátumos vezénylésével bizonyára bővelkedik majd érzéki atmoszférájú mediterrán hangulatokban. A nagy tudású, elmélyült osztrák orgonaművész-dirigens, Martin Haselböck a régi zenében éppoly otthonos, mint Liszt életművében, így aligha meglepő, ha koncertjének első felében Haydnt vezényel, a másodikban a nagy magyar romantikus idehaza mindeddig soha nem hallott alkotását mutatja be a kiváló fiatal szoprán, Kristóf Réka közreműködésével. És a sokoldalúság? A bérlet utolsó estjén a világszerte ünnepelt oboavirtuóz, François Leleux nemcsak hangszerének mestereként lép elénk (ráadásul Mozart-operaáriák átiratának előadójaként), de egy Mozart- és egy Schumann-szimfóniában karmesteri tudását is újból megcsodálhatjuk.
Bővebben...
Ferencsik bérlet
Zeneakadémia, Nagyterem
Ferencsik János minden idők legnagyobb magyar karmestereinek egyike volt, s a Nemzeti Filharmonikus Zenekar történetének is legendás korszaka kapcsolódik nevéhez. Az együttes róla elnevezett bérletében kizárólag a zenetörténet legnagyobbjainak művei szólalnak meg. Csupa megkérdőjelezhetetlen géniusz, csupa ötcsillagos remekmű.
Beethoven Esz-dúr zongoraversenye, Kodály Páva-variációi és Te Deuma, Schumann Manfréd-nyitánya, Mahler Gyermekgyászdalai és Brahms hajdan épp Budapesten bemutatott B-dúr zongoraversenye, Richard Strauss Don Juanja és I. kürtversenye, Brahms I. szimfóniája. A két zongorista a nagyszerű Ikuyo Nakamichi és a kiemelkedő tehetségű, fiatal Berecz Mihály. A dalciklus a kifinomult előadói kultúrájú Christian Immler gyönyörű tónusú baritonján csendül fel. A fúvós versenyművet korunk egyik legjobb kürtöse, Stefan Dohr adja elő, Kodály Te Deumában a magyar vokális kultúra büszkeségei éneklik a szólókat. A három est három karmestere a magyar dirigenstársadalom három kiemelkedő alakja. Kovács János, Vashegyi György és Kesselyák Gergely egyénisége eltérő, abban mégis megegyeznek, hogy mindhárman fölényes felkészültséggel vezényelnek, és produkcióik rendre magukkal ragadják a közönséget.
Bővebben...
Lukács bérlet
Pesti Vigadó, Díszterem
Lukács Ervin a legkulturáltabb és legérzékenyebb magyar karmesterek egyike volt, nem csoda tehát, ha a Nemzeti Filharmonikusok róla elnevezett bérletében sok az izgalmas különlegesség, felfedezésre méltó érték, zenei ínyencfalat.
Respighi Régi olasz táncait és Szervánszky Endre – egykor épp a zenekar által bemutatott – Fuvolaversenyét, Lajtha László III. szvitjét és Schubert Liszt által zongorára és zenekarra átdolgozott Wanderer-fantáziáját, Haydn ritkán felcsendülő, különleges passióját, A Megváltó utolsó hét szavát és Glazunov A sötétből a fényre című fantáziáját bízvást tarthatjuk ilyennek, Franck közkedvelt d-moll szimfóniája, Schubert Rosamunde-kísérőzenéje és Rimszkij-Korszakov Nagy orosz húsvét-nyitánya pedig mindig tartalmas élmény. Két koncerten külhonban sikereket arató magyar dirigenseket láthatunk viszont Madaras Gergely és Vajda Gergely személyében, a középső estén a kiváló fiatal izraeli tehetség, Nimrod David Pfeffer áll a karmesteri pulpitusra. Győri Noémi virtuóz fuvolás, Wittinger Gertrúd nemcsak a Nemzeti Énekkar szopránszólamának erőssége, de tapasztalt, remek szólista is. Az amerikai-magyar Peter Klimo az utóbbi évek Bartók Világversenyeinek nagyszerű zongoraművész felfedezettje, a kifinomult színművész, Dunai Tamás pedig a Nemzeti Filharmonikus Zenekar sok produkciójának volt már narrátorként intellektuális közreműködője. 
Bővebben...
Pászti bérlet
Pesti Vigadó, Díszterem
Pászti Miklós a Nemzeti Énekkar elődjének alapító karnagya volt, a nevét viselő bérletben a vokális repertoár remekeivel találkozhatunk.
Ebben az évadban a különleges értékekre vetül reflektorfény: ilyen Bruckner nagyszabású Te Deuma és Janáček izgalmas szláv zamatokat kínáló Glagolita miséje, ilyen Schumann megrendítő, nagyszabású oratóriuma, Az éden és a péri, melyet csak ritkán fedezhetünk fel koncertműsorokon, ilyen Poulenc Stabat Matere és Verdi Négy szent éneke – és ilyennek számít az a kórusprogram is, amelyben amerikai, angol és argentin szerzők műveiben ad találkát egymásnak szerelem, vallás és táncos karakter. Csupa felfedezés ez a bérlet, amelyben a Nemzeti Énekkart és a Nemzeti Filharmonikus Zenekart olyan karmesterek irányítják, mint Kovács János, Attilio Tomasello, a Nemzeti Énekkar nemzetközi karvezetői kurzusának győztese, Jack Apperley, és a kórus karigazgatója, Somos Csaba. A két nagy együtteshez rendkívül sokszínű, csúcsszínvonalú vokális szólisták sokasága csatlakozik Pasztircsák Polina, Schöck Atala, Fekete Attila, Volodymyr Tyshkov, Kolonits Klára, Szalai Ágnes, Brickner Szabolcs, Kovács István, Busa Gabriella és Kristófi Ágnes személyében, a Tánc című est kórusműveiben a Nemzeti Énekkar állandó zongoraművész partnerét, Bizják Dórát és a harmonikás fenomén Demeniv Mihályt is hallhatjuk.
Bővebben...
Próbatermi vendégség / Kamarazenei bérlet
Müpa, A Nemzeti Filharmonikus Zenekar próbaterme
A Próbatermi vendégség sorozatban – amely évek óta hagyomány a Nemzeti Filharmonikusoknál – a zenekar próbatermébe invitáljuk a közönséget. Ezek a koncertek a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar művészei számára is különlegesek, hiszen kamaraegyüttesekben és az általuk kiválasztott művek előadóiként közvetlenebb kapcsolatot teremthetnek a közönséggel.
Zenemánia – Az ifjú Beethoven / Beavató koncertsorozat
Müpa, Fesztivál Színház
Beethoven szimfóniái talán a legjátszottabb darabok a teljes szimfonikus repertoárban. A Zenemánia következő sorozatában csak az első három mű kerül terítékre, alkalmanként egy.
Végigkövetjük, hogyan lesz egy tehetségből lázadó, és egy lázadóból zseni. Ennél izgalmasabb és forrongóbb korszaka Beethovennek nem volt később sem, a nagy ki- és átalakulások időszaka ez, sok bálványdöntögetéssel és sok új fogalom megalkotásával. Olyan fogalmak és irányelvek ezek, amelyek máig élnek és hatással vannak a jelen zeneszerzésére, így mindennapi életünkre, gondolkodásunkra is. Ezeket kutatjuk fel és találjuk meg a Zenemánia beavató hangversenyein Dinyés Dániel vezetésével, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar tolmácsolásában.
Bővebben...
100 évesek vagyunk